A 2018-2019-es idény Spanyol szempontból a várakozásokhoz képest kissé talán alul teljesített. Nem volt valódi harc a bajnoki címért a Real Madrid és a Barcelona között melynek oka a királyiak Zidane utáni válsága, jelezte ezt a gyors edzőváltás is. A szezon közbeni személyi változás jót tett a balncóknak ám a feltámadásuk tisza virág életűvé avanzsált. Eközben az Atletico Madrid jelentette veszély erősödni látszott a barca szemszögéből majd a két együttes rangadóját követően melyet a gránát vörös kékek nyertek gyengűlni látszott. A szezon végére a királyiak immár újra Zidane kezei alatt teljesen kipukkadtak, az Atletico tartotta gond nélkül második helyét s ezzel a teljesítménnyel az idényüket le is zárták. Némi meglepetést a Valencia együttese nyújtott a szurkolói számára hiszen az előzetes esélylatolgatások alapján inkább a Sevilla együttesét vártuk volna a 4. helyre. A Barcelona idénye a bajnokság szempontjából zökkenő mentes volt. Kisebb hullámvölgyek természetesen elérték az együttest ám leginkább akkor amikor már amúgy is félig zsebben volt a bajnoki cím. A Kupát megérdemelten nyerték meg a Real Mariddal vívott kupadöntő mérkőzéseit követően. Azonban mégis marad hiányérzet a Barca drukkerek szívében, hiszen a Liverpool 3 gólos hátrányt ledolgozva ejtette ki a katalánokat a Bajnokok Ligájából 4:0-ás Anfield Road-i vereséget mérve Valverde együttesére. S ennyi épp elég is a találgatásokhoz, vajon marad e a vezetőedző.

A Real Madrid idén semmit sem nyert, ami az öregedő keretre nézve nem oly meglepő pláne ha a “jóllakottságot” figyelembe vesszük. Zidane és Ronaldo hiánya kihozta a keret valódi gyengéit hiába volt ott többek között a tavalyi évben aranylabdát nyert Modric. A madridiak a nyár folyamán minden bizonnyal erősödni fognak több nagy névvel, kérdés mennyire lesznek majd az új Zidane éra alatt sikeresek.

A nemzetközi kukpákban eddig oly sikeres spanyoloknál idén valami megtört. Sem a Bajnokok Ligáját nem nyerheti már spanyol csapat (Barca;Real) sem az Európa Ligát (Atletico;Sevilla) sőt helyüket legalábbis idén angol együttesek vették át (Liverpool, Tottenham) a BL-ben illetve (Arsenal;Chelsea) az Európa Ligában, melyre még soha nem volt példa. Minden bizonnyal a jövő évben a spanyol foci szerelmesei e tekintetben sikeresebb idényt tudnak futni, ám az anyagiak miatt elképzelhető, hogy még nehezebb dolguk lesz elsősorban a Premier League klubokkal szemben. Persze a bírói nézőpont sokat befolyásoó tényező tud lenni, ahogy láthattuk ezt az elmúlt majdnem 10 évben…