Az Arsenal F.C. meglehetősen nehéz időszakon megy keresztül. Arsene Wenger távozása óta Unay Emery vette át a kispad irányítását s tulajdonképen egy elfogadható szezont produkáltak az ágyúsok a tavalyi esztendőben. Már Wenger utolsó éveiben sem volt a londoniaknak valós esélyük a bajnoki címre ám a hazai kupákban még lehetett keresnivalójuk. A 2018/2019.-es szezon végi Európa Liga döntő még jót is ígérhetett volna a Chelsea ellen, ám egy végtelelnül sima összecsapáson nagyon sima vereséget szenvedtek. 

Az idei szezon kezdetére papíron úgy tűnt a keret még erősödni is tudott. Az év nagyon nehezen indult s mintha egy hosszú lejtmenet vette volna kezdetét. Az eredmények messze nem úgy jöttek ahogy az elvárható lett volna ráadásul az igazolsáok közül az óriási ígéret Pepe úgy tűnt nem tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket. A problémákat fokozta Xhaka megnyilvánulása aki nyíltan a szurkolókkal szembe ment véleményével s emiatt ki is került a keretből és emellett elvesztette kapitányi karszalagját. Az Emery által igazolt játékosok teljesítménye visszaesett s Özil is gyakorlatilag látómezőn kívülre került. Emery edző az ősz végére gyakorlatilag a szurkolók szemében egyfajta tüskévé avanzsált aki nem képes már motiválni, s ezen kívül a játékosok sem feltétlen álltak már mögötte.

 Elérkezett a váltás ideje s egy az utóbbi időben bevett szokás szerint jött egy korábbi klublegenda Fredrick Ljumberg. Ám a szekér nem idnult meg látványosan sőt stagnálni látszott a helyzet. Sorakoztak a zakók illetve az érthetetlen döntetlenek. Úgy tűnt Ljumbergnek nincs sok ideje, s végül a találgatások be is igazolódtak. Ljumberg helyére érezett egy korábbi szintén Arsenal kitűnőség Mikel Arteta.

Arteta az Arsenal együtteséből vonult vissza. Középpályásként mindig magas szinten tudott játszani még a Premier League-ben is. Arteta személye elsőre nagyon érdekes választásnak tűnt. Hiszen visszavonulását követően szinte azonnal egy riválishoz igazolt másodedzőnek a Manchester City-hez Pep Guardiola mögé. Arteta munkássága e ponttól kezdve szinte láthatatlanná vált. Tudni lehetett róla, hogy az edzői Pro Licence-en dolgozik ám ezen kívül a Manchesteri kékek játékában aligha vélte valaki is felfedezni Arteta munkáját. A manchesteriek játékstílusát mindenki Guardiola eredményeként kezelte. Mindezek mellett a nyáron már pletykálták, hogy Guardiola el fogja hegyni a City-t és ugye a helyére jó eséllyel Arteta is kerülhetett volna. A két együttes keretét elnézve kissé könnyebbnek tűnik megnyerni egy Premier League-t a Manchester City-vel mint a jelenlegi Arsenal-al.

Ezért is merült fel s merül fel sok kérdés vajon hosszú távon Arteta jó döntést hozott e. Korán vette át egy ekkora klub irányítását minimális edzői tapasztalatai miatt vagy épp ellenkezőleg Guardiolához hasonlóan épp jókor? Vajon a megfelelő klubot vette a kezei közé, hogy megmutathassa tehetségét az oldalvonal mellől? Ezen kérdésekre vártuk várjuk a válaszokat. Azt a választ melyet hosszú távon az elért eredmények fognak majd igazolni pozitív vagy negatív értelemben.

Azonban amióta Arteta átvette az Arsenal irányítását több pozitív dolog is megfigyelhető a játékukon. Xhaka visszakerült a keretbe annak ellenére, hogy akár már a télen távozhat a szurkolókkal történt nézeteltérés kapcsán. Özil újra játékba lett “dobva” s el is kezdte megmutatni valódi zsenijét. Igaz ez nemcsak a klub hanem Özil személyes érdeke is, egy esetleges későbbi kecsegtető ajánlat kapcsán. Illetve talán a legszembeötlőbb különbség Pepe visszaépítése az együttesbe aki rövid úton igyekszik megháláni újdonsült menedzsere bizalmát. 

A Chelsea elleni első hazai meccsén Arteta együttese jól játszott igaz 60 percet követően nyomozták a labdát “lógó szemekkel”. Végül Lampard együttese győzni tudott. Az ezt követő fordulóban a felszállóágban lévő Manchester United következett akiket remek csapatjátékkal egy félidőnyi jó játékot követően sima 2:0-al küldött hazai az Arsenal. Itt már látszott, hogy a kondival problémák vannak, hiszen 60 perc után a vendégeken múlt, hogy mi lesz a meccs végeredménye, ám az is szemmel látható volt, hogy  játékosok mennyire jól koncentráltak s mennyire látványos támadásokkal próbáltak előre jutni.

Arteta több utalást is tett arra, hogy a jelenlegi keret többer képes mint az a helyezése mutatja, illetve a nyilatkozatokból a csapategység építésére való törekvéseit is ki lehetett olvasni. Ezezn felül Pepe személyét emelte ki aki szerinte világklasszos lehet a maga posztján s igyekszik is ezt ezen klub színein belül kihozni belőle.Kíváncsian várjuk a klubvezetés a következő időszaban mennyire támogatja Arteta elképzeléseit, aki nyílván valóan a Wengeri időkhöz hasonló látványos és egyben eredményes játék híve. A téli átigazolási időszakból még három hét van hátra ahol ha nagy számú játékosmozgás nem is várható, minden bizonnyal tapasztalni fogunk a klub háza táján játékosmozgást.

Arteta illetve az Arsenal sőt a Premier League szempontjából is rendkívül hasznos lenne, ha az ágyúsok régi fényükben tudnának ismét tündökölni.